ESTATUTS

CAPÍTOL PRIMER. DENOMINACIÓ, OBJECTIUS, DOMICILI.

Article 1: Denominació.

A l’empara dels article 6è de la Constitució Espanyola i 1r de la Llei Orgànica 6/2002, de 27 de juny, de Partits Polítics, es constitueix el partit polític amb el nom de Compromís amb Vilanova i la Geltrú, i l’abreviatura CVnG, i amb el símbol del patit de tres fletxes blanques en direcció cap al centre sobre un fons blau fosc.

Article 2: Àmbit i objectius.2.1. Compromís amb Vilanova i la Geltrú és un partit polític d’àmbit d’actuació en el municipi de Vilanova i la Geltrú constituït per contribuir democràticament a la determinació de la política local i a la formació de la voluntat política dels ciutadans, així com a promoure la participació en les Instituciones representatives de caràcter política mitjançant la presentació i el suport dels candidats en les corresponents eleccions segons els següents objectius específics: reforçar la democràcia en el municipi, especialment en els àmbits de la participació i la transparència en la presa de decisions i informació, millorar la gestió municipal amb prioritat cap als serveis per als quals la corporació municipal és competent, conservar i promocionar els béns mediambientals i patrimonials del municipi, fomentar l’activitat productiva i procurar més justícia i equitat social.2.2. Compromís amb Vilanova i la Geltrú no té ànim de lucre.
Article 3: Domicili.El domicili social radica a Vilanova i la Geltrú, província de Barcelona, carrer de Balears, número 36, primer pis, 08800. El domicili podrà ser modificat d’acord amb la majoria simple dels membres de la Junta Directiva.

CAPÍTOL SEGON. AFILIATS. DRETS I DEURES.
Article 4: Afiliats.

Podran ser afiliats de Compromís amb Vilanova i la Geltrú les persones físiques, majors d’edat, i que no tinguin limitada ni restringida la seva capacitat d’obrar, així com els ciutadans estrangers quan la normativa vigent ho permeti.
Article 5: Admissió.

La qualitat de membre del partit s’adquireix a sol·licitud de la persona interessada per acord de la majoria simple dels membres de la Junta Directiva.

Existirà en el partit el Llibre de Registre d’Afiliats, on constaran les dades d’altes i baixes definitives.
Article 6: Drets dels afiliats.

Els drets dels afiliats són:

1.- A participar en les activitats del partit i en els òrgans de govern i representació, a exercir el dret de vot, així com a assistir a l’Assemblea General, d’acord amb aquests estatuts.

2.- A ser electors i elegibles per a càrrecs del partit, inclosa la llista electoral municipal.

3.- A ser informats sobre la composició dels òrgans directius i d’administració o sobre les decisions adoptades pels òrgans directius, sobre les activitats realitzades i sobre la situació econòmica.

4.- A formular propostes d’activitats i de temes per a ser inclosos en l’ordre del dia de l’Assemblea General.

5.- A impugnar els acords dels òrgans del partit que estimin contraris a la Llei o als estatuts.

6.- A sol·licitar, conjuntament amb altres afiliats, la convocatòria d’una Assemblea General Extraordinària, tot presentant les signatures necessàries.

7.- A consultar els llibres i documents, en presència d’algun membre de la Junta Directiva.

8.- A ser escoltat prèviament a l’adopció de mesures disciplinàries que el puguin afectar.
Article 7: Obligacions dels afiliats.

Les obligacions dels afiliats són:

1.- Compartir les finalitats del partit i col·laborar per a la seva consecució.

2.- Respectar tot allò contingut en els estatus i les lleis.

3.- Acatar i complir els acords vàlidament adoptats per als òrgans directius del partit.

4.- Abonar les quotes i altres aportacions que, segons els estatuts, puguin correspondre a cadascun.
Article 8: Baixa de l’afiliat.

Qualsevol afiliat del partit podrà cessar lliurement mitjançant l’oportuna comunicació per escrit.
Article 9: Regim disciplinari.

9.1. L’afiliat que no complís amb els seus deures cap al partit o que la seva conducta pública o privada sigui contrària als principis del partit serà objecte del corresponent expedient disciplinari, del qual es donarà audiència segons el següent procediment: comunicació per escrit a l’afiliat de l’inici d’ofici o per sol·licitud de tercers d’un expedient informatiu previ a l’obertura d’un expedient disciplinari on s’informi sobre els motius i el termini de temps de 10 dies dels quals disposa per a l’aportació de les proves que l’afiliat consideri oportunes per a la seva defensa. Un instructor, nomenat a l’efecte, valorarà les proves i escoltarà totes les parts implicades i redactarà una proposta de resolució. La proposta de resolució s’elevarà a la Junta Directiva que és l’òrgan competent per dictar la resolució justificada. La resolució s’ha de notificar a l’inculpat en el termini de 30 dies, amb exposició de la sanció imposada i del recurs intern que pot interposar davant del president/a en els següents 10 dies hàbils després de la notificació, en cas de desacord.

9.2. Les infraccions seran qualificades de molt greus, greus i lleus.

9.3. Es consideraran infraccions molt greus, en l’exercici de representació de Compromís amb Vilanova i la Geltrú.

1.- Tota actuació que suposi discriminació per raó de raça, sexe, religió, llengua, opinió, lloc de naixement o veïnatge, o qualsevol altre condició o circumstància personal o social.

2.- L’adopció d’acords manifestament il·legals, que causin prejudici greu al partit, a la corporació municipal o als ciutadans.

3.-L’obstaculització de l’exercici de les llibertats públiques.

4.- La realització d’actes dirigits a limitar la lliure expressió del pensament, les idees i les opinions.

5.- El fet de causar per negligència greu o per mala fe danys molt greus al patrimoni i als béns del partit.

6.- Haver estat sancionat per la comissió de tres faltes greus en el període d’un any.

9.4. Es consideraran infraccions greus, en l’exercici de representació de Compromís amb Vilanova i la Geltrú.

1.- L’abús d’autoritat en l’exercici del càrrec.

2.- La falta de consideració cap als ciutadans o cap al personal al servei de la corporació municipal en l’exercici de les seves funcions.

3.- L’ incompliment del deure de reserva professional en tot allò que es refereixi als assumptes que coneix per raó de la seva situació, si causa perjudici a la corporació municipal o s’utilitza en benefici propi.

4.- L’emissió d’informes, l’adopció d’acords o la realització d’actuacions manifestament il·legals, si causa perjudici al partit, la corporació municipal o als ciutadans i no constitueix falta molt greu.

5.- El causar danys greus als locals, als material o als documents del partit.

6.- La reincidència en infraccions lleus.

9.5. Es consideraran infraccions lleus, en l’exercici de representació de Compromís amb Vilanova i la Geltrú.

1.- El retard, negligència o descuit en l’ incompliment de les seves funcions.

2.- La lleugera incorrecció cap al públic o cap al personal al servei de la corporació municipal.

3.- La negligència en la conservació dels locals, del material i dels documents del partit, si no causa perjudicis greus.

9.6. Les sancions que podran imposar-se segons la qualificació de les faltes o infraccions comeses seran: amonestació per a les infraccions lleus, multa per a les infraccions greus i suspensió de la militància o expulsió per a les infraccions molt greus.

CAPITULO TERCER. ÓRGANS DE REPRESENTACIÓ, GOVERN I ADMINISTRACIÓ.
Article 10: Òrgans del partit.

L’estructura interna i el funcionament del partit es basa en principis democràtics. Són òrgans del partit els següents:

– La Assemblea General

– La Junta Directiva
Article 11: La Assemblea General

11.1. L’Assemblea General està constituïda per al conjunt dels seus membres, que podran actuar directament o per mitjà de compromissaris.

11.2. L’Assemblea General té les facultats següents que són merament enunciatives i que no limiten les atribucions de l’Assemblea General:

1.- Aprovar i modificats els Estatuts.

2 – Aprovar el pressupost i la liquidació de comptes de cada exercici econòmic, així com adoptar els acords per a la fixació de l’import de la quota de contribució per al sosteniment de les despeses.

3.- Acordar la dissolució de Compromís amb Vilanova i la Geltrú.

4.- Acordar la baixa o la separació definitiva, amb un expedient previ dels afiliats.

5.- Conèixer les sol·licituds presentades per als afiliats i també les altes i les baixes per una raó diferent a la separació definitiva.

6.- Establir el procediment de control democràtic dels dirigents elegits.

7.- Resoldre sobre qualsevol altre qüestió que no estigui directament atribuïda a un altre òrgan.

11.3. L’Assemblea General, prèvia convocatòria de la Junta Directiva, es reuneix en sessió ordinària com a mínim una vegada a l’any.

La Junta Directiva pot convocar l’Assemblea General amb caràcter extraordinari sempre i quan ho consideri oportú, i ha de convocar-la amb l’acord del 30% dels membres de la Junta Directiva. En qualsevol cas, l’Assemblea General Extraordinària ha de tenir lloc en el termini de trenta dies a comptar des de la presentació de la sol·licitud.

11.4. L’Assemblea General és convocada per la Junta Directiva mitjançant una convocatòria que ha d’incloure, com a mínim, l’ordre del dia, el lloc, la data i l’hora de la reunió.

La convocatòria ha de comunicar-se quinze dies previs de la data de reunió, mitjançant el sistema de notificació que es consideri oportú. L’ordre del dia podrà ser modificada i/o ampliada si en el període de les primeres 48h després de la comunicació, un mínim de 15 afiliats sol·liciten la inclusió d’un nou punt de debat i acord. La nova ordre del dia serà comunicada durant  les següents 48 h a tots el afiliats, tot fent èmfasi dels canvis i de les persones que els han proposat-

L’Assemblea General queda vàlidament constituïda, amb independència dels afiliats presents i representats.

L’Assemblea General té caràcter consultiu i únicament podrà adoptar acords respecte dels punts inclosos en l’ordre del dia, a excepció que estiguin representats la totalitat dels afiliats o que els acords ers refereixin a la convocatòria d’una nova Assemblea General.

Totes les persones presents podran opinar sobre els temes inclosos a l’ordre del dia a l’hora en què el secretari va donant pas a cada un dels punts. També és possible que qualsevol afiliat present introdueixi nous temes de debat i discussió en l’apartat de precs i preguntes.

11.5. En les reunions de l’Assemblea General, correspon un vot a cada afiliat. Els acords es prenen per majoria simple de vots, tant dels presents com dels representants.

Per adoptar acords sobre la modificació dels Estatuts, la dissolució de Compromís amb Vilanova i la Geltrú, la constitució d’una federació amb altres partits o la integració en un de ja existent, i la disposició o alineació de béns es requereix de la majoria qualificada dels afiliats.
Article 12: La Junta Directiva

12.1. La Junta Directiva està composada per la totalitat dels integrants de la llista electoral, representa Compromís amb Vilanova i la Geltrú i actua com a òrgan de govern executiu de l’Assemblea General. La Junta Directiva està composada per tres càrrecs i vocals. Els càrrecs són els de president/a, secretari/a i tresorer/a. Els membres de la Junta Directiva exerceixen el càrrec gratuïtament.

12.2. La Junta Directiva té les funcions següents, que són merament enunciatives i que no limiten les seves atribucions:

1.- Representar i gestionar econòmicament i administrativament el partit.

2- Analitzar periòdicament la situació general de la ciutat de Vilanova i la Geltrú i fer les propostes concretes d’intervenció.

3.- Acordar les aliances amb altres grups polítics representats en el ple de l’Ajuntament.

4.- Convocar les Assemblees Generals, amb la data, el lloca, l’hora i l’ordre del dia.

5.- Elaborar els pressupostos i balanços així com la memòria anual.

6.- Complir i fer complir aquests Estatuts i executar els acords de la Assemblea General.

7.-  Qualsevol altre competència que li sigui atorgada per l’Assemblea General.

12.3. El mandat dels membres de la Junta Directiva és de quatre anys, coincidint amb les legislatures municipals. El cessament del càrrec abans d’extingir-se el temps reglamentari pot ser causat per dimissió o renuncia voluntària mitjançant un escrit que exposi els motius, malaltia o incapacitat per a l’exercici del càrrec, baixa com a membre del partit o sanció per infracció molt greu.

12.4. La Junta Directiva, convocada prèviament pel president/a o per la persona que el substitueixi, ha de reunir-se en sessió ordinària amb una periodicitat variable però en cap cas inferior al trimestre. La Junta Directiva ha de reunir-se en sessió extraordinària quan sigui convocada pel president o bé si ho sol·licita com a mínim la meitat dels membres que la composen. Les convocatòries han de ser comunicades per escrit a cada membre de la Junta Directiva.

12.5. La Junta Directiva queda constituïda vàlidament si ha estat convocada amb un mínima de 24 hores per endavant i estan presents la meitat més u dels seus membres.

Qualsevol membre de la Junta Directiva té el dret i l’obligació d’assistir i participar en totes les reunions convocades, si bé, per causes justificades, pot excusar la seva assistència.

La Junta Directiva acorda per majoria simple dels vots de tots els assistents.

L’elecció dels òrgans directius serà realitzada mitjançant sufragi lliure.

12.6. Tindrà la representació legal del partit: el president de Compromís amb Vilanova i la Geltrú.

CAPITULO QUART. RÉGIM ECONÒMIC I PATRIMONIAL.

Article 13: Recursos econòmics.

Els principis econòmics de Compromís amb Vilanova i la Geltrú són els de austeritat, transparència i autosuficiència. Els recursos procediran del finançament privat:

1.- Les quotes i aportacions del seus afiliats, adherits i simpatitzants.

2.-Els productes de les activitats pròpies del partit polític i els rendiments procedents de la gestió del seu propi patrimoni, els beneficis procedents de les activitats promocionals i els que puguin obtenir-se dels serveis que puguin prestar en relació amb els objectius específics.

3.- Les donacions en diners o espècies, que s’obtinguin en els termes i condicions previstos en la Llei 8/2007.

4.- Els fons procedents dels préstecs o crèdits que es demanin.

5.- Les herències o llegats que es rebin.
Article 14: Patrimoni.

Compromís amb Vilanova i la Geltrú no té patrimoni fundacional.
Article 15: Procediment de retiment de comptes. Administració, fiscalització i control.

15.1. L’administració, fiscalització i control del seu règim econòmic i patrimonial es realitzarà segons les següents normes:

1.- Els diners de Compromís amb Vilanova i la Geltrú seran dipositats en comptes corrents o llibretes d’estalvi obertes en establiments de crèdit o estalvi, en les quals hi figuraran les signatures del president/a i del tresorer/a. Per poder disposar dels diners serà necessària la signatura indistinta d’un d’ells.

2.-. Tots els ingressos provinent de les quotes, derrames o pagaments d’activitats o serveis es faran, preferiblement, per transferència o ingrés al compte corrent o llibreta.

3.-Tots els pagaments hauran d’estar documents mitjançant una factura emesa legalment o el rebut de qui hagi rebut el pagament.

15.2. La Junta Directiva elabora els pressupostos, els aprova i els executa, al temps que rendeix comptes a l’Assemblea General. Els exercicis econòmics són anuals. Dos membres de l’Assemblea General que no pertanyin a la Junta Directiva tindran funcions de control intern dels pressupostos de manera que es garanteixi l’adequada intervenció, comptabilitzadora de  tots els actes i documents dels que es derivin drets i obligacions de contingut econòmic, segons els estatuts.
Article 16: Règim documental. Obligacions comptables.

El partit portarà, a més a més del Llibre d’Afiliats, el Llibre d’Actes, de Comptabilitat, de Tresoreria i d’Inventaris i Balanços, el continguts dels qual es fixarà reglamentàriament i que permetin en tot moment conèixer la seva situació financera.

CAPÍTOL CINQUÈ. DISOLUCIÓ DEL PARTIT.
Article 17: Dissolució.

El partit es dissoldrà o extingirà per acord de les tres cinquenes parts dels afiliats en una Assemblea General Extraordinària amb un únic punt en l’ordre del dia.

El patrimoni existent en el moment de la dissolució, una vegada satisfetes totes les obligacions financeres, es destinarà a una associació sense ànim de lucre d’àmbit municipal.


Contacte amb nosaltres per email

Deixa un comentari